Terug naar overzicht
Kennis en Ontwikkeling 18 november 2022

Maatschappelijke impact en rendement verenigen

Marin-50.jpg

Verzekeren met een maatschappelijke insteek. Dat klinkt makkelijker dan het is. Maar soms komen dromen uit. Zes jaar geleden begonnen we met de ANWB Veilig Rijden Verzekering, de verzekering die onze klanten motiveert om zo veilig mogelijk te rijden. Ondertussen is het product doorontwikkeld tot wat we een volwassen product noemen. Met zo’n 80.000 klanten is het een belangrijk en winstgevend product binnen onze productportfolio. 

Veel geleerd

We hebben in al die jaren veel geleerd. Over de beste manieren om te meten. En ook over de manier waarop we klanten het beste kunnen motiveren om hun rijgedrag aan te passen. Zo geven we klanten tegenwoordig niet alleen via de app maar ook telefonisch feedback op hun rijgedrag. Bovenal hebben we geleerd dat het mogelijk is maatschappelijke impact met rendement te verenigen. Want dankzij de inspanningen van onze klanten en hun streven naar veilig weggedrag is de schadelast binnen Veilig Rijden lager dan in de normale autoverzekering. Ook zien we dat er minder schades binnenkomen met zwaar letsel en trauma.

“Bovenal hebben we geleerd dat het mogelijk is maatschappelijke impact met rendement te verenigen”

En daar stopt het niet. Dankzij de duizenden veilige rijders hebben we de afgelopen jaren een schat aan informatie en data over de Nederlandse wegen verzameld. Data die extreem waardevol is voor allerlei soorten verkeersanalyses. Zo stellen we al enkele jaren anonieme data van gebruikers beschikbaar aan de gemeente Rotterdam. Mede dankzij deze data zijn al verschillende verkeerssituaties zoals kruisingen, veiliger gemaakt.  

Wegens het maatschappelijk potentieel van deze data hebben we ervoor gekozen het tegen kostprijs beschikbaar te stellen aan alle wegbeheerders in Nederland. Kijk voor meer informatie vooral op Data Verkeersveiligheid.

IT-Hub Hoogeveen

Maatschappelijk ondernemen betekent ook oog hebben voor je omgeving en de issues die daar spelen. Vorige maand opende de IT-Hub Hoogeveen officieel de deuren. Dit samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid is een enorme aanwinst voor de regio Hoogeveen.  

it-hub-sfeerimpressie-buiten1-1024x527.jpg

Het is voor ons als innovatief verzekeringsbedrijf van levensbelang dat we een aantrekkelijke regio blijven voor IT-talent. De tijd dat verzekeringen vooral een kwestie van papieren schuiven was, ligt achter ons. Onze wereld bestaat al lang niet meer uit ordners en archiefmappen, maar uit servers, Mijn Omgevingen, apps en connectivity.

“Onze wereld bestaat al lang niet meer uit ordners en archiefmappen, maar uit servers, Mijn Omgevingen, apps en connectivity”

Loon naar werken

Nog voor de officiële opening van het pand hebben we onze eerste opdracht bij de IT-Hub neergelegd. Onze vraag? Bedenk een tool waarmee we onze verkeersdata nog gebruiksvriendelijker voor wegbeheerders kunnen ontsluiten. En dankzij de inzet van creatieve studenten hebben we nu een proof-of-concept van een monitoringstool voor wegbeheerders op basis van onze Veilig Rijden-data.  

En wat helemaal geweldig is? Het harde werken van iedereen is beloond met een éénmalige subsidie van € 100.000 van de Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) om de monitoringstool verder te ontwikkelen. Deze subsidie is een geweldige beloning voor iedereen die eraan heeft bijgedragen dat Veilig Rijden een succes is geworden. Niet alleen financieel, maar vooral maatschappelijk. Zo maken we Nederland elke dag veiliger.

Marin Roos
Directeur Innovatie