Ga naar de inhoud
Terug naar overzicht

De ANWB introduceert Drive Safe Assistance

Klaas Kregel
Categorie Nieuws
3 min lezen
20 september 2024

De ANWB introduceert Drive Safe Assistance, een dochteronderneming die zich richt op een datagedreven, preventieve aanpak van verkeersveiligheid. Met Drive Safe Assistance wordt de technologie en methodologie achter de succesvolle ANWB Veilig Rijden verzekering beschikbaar gesteld aan andere partijen. Dit initiatief heeft als doel de verkeersveiligheid in Nederland te verbeteren.

Drive Safe Assistance gaat partijen de technologie bieden achter de ANWB Veilig Rijden Verzekering: de meetmethode, technische ondersteuning en rijgedragcoaches. Op deze manier kunnen zij zelf aan de slag om veiliger rijgedrag bij hun klanten te stimuleren. De verzamelde rijdata worden veilig en anoniem opgeslagen en beschikbaar gesteld aan wegbeheerders om hun wegen veiliger te maken.  

Zorgwekkende trend

“Verkeersveiligheid moet in deze tijd een prioriteit blijven,” benadrukt Marga de Jager, CEO van de ANWB. De stijgende lijn van ernstig verkeersgewonden onderstreept de urgentie van dit probleem. Deze zorgwekkende trend leidt niet alleen tot veel leed, maar ook tot hogere maatschappelijke kosten; zo zijn de premies voor autoverzekeringen in 2023 al met ruim 20% gestegen.

"De stijgende lijn van ernstig verkeersgewonden onderstreept de urgentie van dit probleem."

“Technologie kan een deel van de oplossing zijn. De ANWB Veilig Rijden Verzekering is sinds 2016 doorontwikkeld en biedt rijdata waar wegbeheerders gebruik van kunnen maken. Zo kan een wegbeheerder inzicht krijgen in het rijgedrag, bijvoorbeeld op locaties waar vaak abrupt wordt gestopt. Een aanpassing in het wegdek kan ervoor zorgen dat deze locaties veiliger worden. Drive Safe Assistance kan deze technologie breder aanbieden, waardoor we samen kunnen zorgen voor een veiliger wegennet.”

Ontwikkeld bij Unigarant

Veilig Rijden werd in 2016 door Unigarant ontwikkeld en in de markt gezet. Innovatiedirecteur Marin Roos was vanaf het eerste moment betrokken:

Marin Roos, Innovatiedirecteur bij Unigarant

“Wat als we een verzekering kunnen ontwikkelen waarmee we Nederland een stukje veiliger kunnen maken? Die vraag stelden we onszelf een jaar of tien geleden tijdens een brainstorm over productontwikkeling. In 2016 zag de ANWB Veilig Rijden autoverzekering het licht.”

Het principe achter de verzekering is een algoritme dat op basis van het rijgedrag een score berekent. Des te veiliger het rijgedrag, hoe hoger de score resulterend in een mooie korting op de premie. Een spannende tijd met een echt vernieuwend product.

15% minder schadelast

En het product werkt. Nu, na een kleine tien jaar kunnen we stellen dat klanten met Veilig rijden echt substantieel minder schade rijden dan klanten met een reguliere autoverzekering. De schadefrequentie is ongeveer 15% lager. Ruimschoots voldoende om de korting op de premie te financieren. Dat is vanuit een bedrijfseconomisch oogpunt natuurlijk prachtig. Hiermee krijg je CFO’s op de banken.

Maar dat is niet het belangrijkste resultaat van Veilig Rijden. Minder schade betekent vooral ook dat het op de weg veiliger is geworden. Dat is de echte winst van het product. En die winst willen we graag delen met de rest van Nederland.

Wat tien jaar geleden begon als een wild idee is met de oprichting van ANWB Drive Safe Assistance uitgegroeid tot een zelfstandig bedrijf met een geweldig maatschappelijk product waar iedereen in Nederland wat aan heeft. Daar kunnen we als ANWB en Unigarant alleen maar heel erg trots op zijn.

"Nu, na een kleine tien jaar kunnen we stellen dat klanten met Veilig rijden echt substantieel minder schade rijden dan klanten met een reguliere autoverzekering."

Kerncijfers Drive Safe Assistance

Meer informatie via www.drivesafeassistance.nl

Hoe kunnen wij je verder helpen?

Voor hulp en vragen staan wij, van maandag tot en met vrijdag, graag voor je klaar!

Ga naar contact
collega aan de telefoon om klanten te helpen
https://www.unigarant.nl/wp-content/uploads/2024/06/ugtlogo.png